В Окръжния съд започна делото по искането на прокуратурата  за постоянен

...
В Окръжния съд започна делото по искането на прокуратурата  за постоянен
Коментари Харесай

Арестуваните полицаи от Трето РУ в Пловдив застанаха пред съда

В Окръжния съд стартира делото по настояването на прокуратурата  за непрекъснат арест за арестуваните двама служители на реда и други двама техни съучастници, упрекнати за тежки престъпни закононарушения.  
Насрочено за  13.30, то  бе отсрочено с един час по гледище на правосъдния състав, заради нужда от в детайли запознаване с документите. 

По решение на съда, съвещанието ще бъде закрито, поради употребявани в следствието СРС и съществуването на интимни детайлности в материалите. 

Сред обвинените са началникът на Трето районно управление (на МВР) Самуил Хаджиев и посоченият за негов доближен - служител на реда Атанас Качаков. 

Всички  бяха задържани при координирана акция на прокуратурата и  отдел „ Вътрешна сигурност ”  на Министерство на вътрешните работи в сряда сутринта. 

На влизане в правосъдната зала юристът на Хаджиев Димитър Марковски заяви, че той е бил пред въпросния склад по сигнал, а там е участвал и деректорът на ОД на Министерство на вътрешните работи старши комисар Йордан Рогачев.   

Според юриста, няма доказателства и по другите две  обвинявания против Самуил Хаджиев. Едното е за оказан напън по отношение на ръководителката на отдел „ Разследвания„ в районното, за да бъде претърсена базата на пловдивска компания и да бъде формирано досъдебно произвеждане, без да има съображение за това.  Другото е за държане на патрони за огнестрелно оръжие в автомобила без да е взел нужните ограничения за сигурност. 

Очаква се съдът да се произнесе по ограниченията за неотклонение на четиримата  задържани до няколко часа.  

Предисторията:

Двамата служители на реда са с обвинявания за редица бандитски акции, в които са употребявали служебното си състояние – опит за конфискация на половин звук марихуана от компания, имаща законно право да я създава за медицински цели, похищение и измъчване на наркодилър за пари и други закононарушения. 

На 5 април в с. Болярци полицейският началник и неговият зависещ са пробвали да ограбят 500 кг. марихуана от склад на компания, имаща право  законно да я създава за медицински цели.  Самуил Хаджиев се е възползвал от служебното си състояние като шеф на Трето районно. 

Преди това, на 31 март  тази година в Пловдив той е принудил под напън собствен зависещ, разследващ  служител на реда,  за осъществяване на обиск и конфискация  на стока в база на пловдивска компания и даже да образува досъдебно произвеждане.  За това не е имало никакви законови учредения, само че е осъществено макар експлицитните инструкции на Районна прокуратура – Пловдив. 

Освен това полицейският шеф е упрекнат за открити в джипа му 50 бойни патрони, запазване в нарушаване на разпоредбите.  

Неговият зависещ, служителят на реда Атанас Качаков е упрекнат и за отвличането на 28 годишен мъж, дружно с други двама цивилни от незаконния контингент. Похитеният е бил изтезаван и изнудван за пари от наркотрафик, сочат предварителните данни на следствието.  

Четиримата обвинени –  двамата служители на реда и другите двама  цивилни са в ареста за период до 72 часа.  В събота прокуратурата внася в съда искане за непрекъснатото им задържане под стража.  

Най-тежкото наказване за отвличането е от 10 до 20 година отнемане от независимост или пожизнен затвор. 

Що се отнася до шефа на районното  ръководство Самуил Хаджиев, наказването за него може да бъде от 3 до 8 години  затвор. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР